Hva betyr SELV for strømforsyninger?

Hva betyr SELV for strømforsyninger?

SELV står for Safety Extra Low Voltage. Noen installasjonsmanualer for AC-DC-strømforsyning inneholder advarsler om SELV. For eksempel kan det være en advarsel om å koble to utganger i serie fordi den resulterende høyere spenningen kan overstige det definerte SELV-sikre nivået, som er mindre enn eller lik 60VDC. I tillegg kan det være advarsler om å beskytte utgangsterminalene og andre tilgjengelige ledere i strømforsyningen med deksler for å forhindre at de blir berørt av driftspersonell eller ved et uhell kortsluttet av et fallende verktøy osv.

UL 60950-1 sier at en SELV-krets er en "sekundær krets som er utformet og beskyttet slik at spenningene ikke overstiger en sikker verdi under normale og enkle feilforhold." En "sekundær krets" har ingen direkte tilkobling til hovedstrømmen (AC-strømnettet) og får strømmen via en transformator, omformer eller tilsvarende isolasjonsenhet. 

De fleste switchmode AC-DC strømforsyninger med utganger opp til 48VDC oppfyller SELV-kravene. Med en 48 V utgang kan OVP-innstillingen være opptil 120% av den nominelle, noe som gjør at utgangen når 57,6 V før strømforsyningen slås av; dette vil fortsatt være i samsvar med maksimum 60VDC for SELV-effekt.

I tillegg oppnås en SELV-utgang gjennom elektrisk isolasjon med dobbel eller forsterket isolasjon mellom primær- og sekundærsiden av transformatorene. For å oppfylle SELV-spesifikasjonene, må spenningen mellom to tilgjengelige deler / ledere eller mellom en enkelt tilgjengelig del / leder og jord ikke overstige en sikker verdi, som er definert som 42,4 VAC-topp eller 60VDC i ikke lenger enn 200 ms under normal operasjon. Under en enkelt feiltilstand får disse grensene gå høyere til 71VAC-topp eller 120VDC i ikke lenger enn 20 ms.

Ikke bli overrasket hvis du finner andre elektriske spesifikasjoner som definerer SELV annerledes. Ovennevnte definisjoner / beskrivelser refererer til SELV som definert i UL 60950-1 og andre tilhørende spesifikasjoner angående lavspenningsforsyninger.


Innleggstid: 20. juli 2021